NL EN

"The making of" van een lijkwade

14 August 2023

Enige tijd geleden kreeg ik de vraag van een bezoeker aan mijn winkel of ik een afscheidswade voor haar wilde maken. Het had geen haast, maar zij wilde haar afscheid graag alvast regelen. Begraven in een wade was een van haar wensen als ze zou komen te overlijden.

"The making of" van een lijkwade

In ons eerste gesprek kwam al gauw naar voren dat haar rozenkrans altijd een grote steun voor haar geweest was. Daarmee was het idee geboren om een tekening van haar rozenkrans te verwerken in haar wade.
Ze liet mij een heel bijzondere rozenkrans zien, met op elke kraal bloemen en bladeren. Een prachtig door nonnen handgemaakt exemplaar.

Elke wade wordt in opdracht geheel naar wens van de klant gemaakt. Mijn waden maak ik van handbeschilderde zijde, die ik vervilt met wol. Aangezien de wade door het viltproces ongeveer 20-25% krimpt en het de bedoeling was dat de tekening van de rozenkrans als de wade dichtgevouwen is, precies op de voorzijde komt, begon ik met het maken van een tekening op maat op de computer.
Mijn opdrachtgever wilde een wade met warme sprekende kleuren. De voorzijde heb ik in goudgele tinten gemaakt met de rozenkrans in blauw, roze/rood en groen. Met daartussen grote roze rozen (haar lievelingsbloem) en groene stelen en bladeren.
Het geel van de voorzijde loopt via oranje naar roze. In het roze deel heb ik ook grote bloemen geschilderd. Ik heb de wade in 2 delen gemaakt en na het vervilten aan elkaar genaaid.
Dichtgevouwen gaat de gele voorzijde met rozenkrans over het roze gedeelte heen, maar blijft er nog wel een strook van het roze deel zichtbaar. Dit roze deel sluit mooi aan bij de roze rozen op de voorzijde.
Voor het vervilten heb ik een mooie zachte okergele Merinowol gebruikt. Deze kleurt mooi bij zowel de gele, als de roze beschildering.
Inmiddels heeft mijn opdrachtgever haar wade opgehaald en ze is er gelukkig heel tevreden over.

Het blijft bijzonder om waden te mogen maken. Voor mij zijn dit de mooiste opdrachten. 
 

Om u de beste ervaring te bieden op onze website, hebben we diverse cookies nodig. Lees meer >

Schrijf je in voor de nieuwsbrief