NL EN

A happy bubble away from reality

30 March 2020

Vier weken geleden vertrok ik opgewekt richting Vancouver om daar een paar dagen de stad te verkennen voordat ik een week les ging geven in Salt Spring Island samen met Fiona Duthie.

A happy bubble away from reality

De eerste 2 dagen trok ik op met Sara Vinitha. Zij is een vilt kunstenaar die in Vancouver woont en een tijd geleden bij mij in Nederland een 3-daagse workshop zijde schilderen en vervilten met wol volgde.
Zij kent de stad goed en nam mij mee naar de beste adresjes op het gebied van (textiel)kunst en materialen.
De laatste dag heeft een vriendin van Sara, Julia Manitius mij ook nog een dag meegenomen door de stad. Zij was vroeger de eigenaar van een exclusieve mode winkel en wist mij te verrassen met hele leuke adressen, die ik als ik alleen was geweest vast niet had gevonden.
De dagen vlogen voorbij. Ik heb er erg van genoten. En op zaterdag brachten Sara en haar echtgenoot mij naar het vliegveld. Daar vandaan was het nog een hele korte (maar prachtige) vlucht van nog geen half uur naar Victoria.

Graham, de echtgenoot van Fiona stond mij daar op te wachten en bracht Rhonda Lamb, die mijn appartement-genoot zou zijn deze week en mij met de ferry naar Salt Spring Island.
Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Fiona. 

Zondag was een drukke dag met het inrichten van een prachtige ruimte voor mijn workshop in Mahon Hall en de gezamenlijke expositie met Fiona. Nog nooit heb ik in zo’n mooie ruimte les mogen geven.
Fiona’s klas was in een andere ruimte op loopafstand. Zij begon met een workshop "Raised Surfaces" van 3 dagen en ik begon met de workshop experimenteel zijde schilderen van 3 dagen.     
In die 3 dagen beschilderden de 12 deelnemers 8 meter Pongé 5 zijde van 112 cm breed op grote frames.
De sfeer was bijzonder goed en er werden prachtige doeken geschilderd. Wat een creatieve en gezellige groep. Tussendoor heb ik meerdere keren meters en meters zijde gestoomd om de verf te laten hechten aan de zijde. Hiervoor gebruikten we een professioneel stoomapparaat, waar de zijde 3 uur gestoomd werd, opgerold in onbedrukt krantenpapier.
Het uitrollen van de zijde is altijd weer een feestje. De kleuren worden door het stomen nog intensiever.

Na deze 3 dagen gingen mijn cursisten naar de workshop van Fiona om daar een kledingstuk naar keuze te maken met wol en de beschilderde zijde. Dat was hard werken en helaas waren aan het einde niet alle kledingstukken helemaal af. Maar gelukkig wel zover, dat ze meegenomen konden worden en thuis afgemaakt.

Mijn 2e workshop van 3 dagen bestond weer uit experimenteel zijde schilderen, met dat verschil dat de deelnemers daarna geen workshop met Fiona meer konden doen. Dat maakte wel dat iedereen naar hartelust kon experimenteren met diverse soorten zijde en formaten. De naam experimenteel zijde schilderen deed de groep wel eer aan! Er werd volop geëxperimenteerd en de sfeer en niveau van creativiteit was ook hier heel hoog.

We sloten de week af met een potluck dinner, een etentje waarbij iedereen wat meeneemt. Wat een fantastische week.

Maar er hing vooral aan het einde van de week ook een flinke schaduw over het hele gebeuren . . . Het Corona virus werd steeds serieuzer. 
Alcohol, wat ik altijd gebruik om verf te bleken tijdens de workshops was nauwelijks meer verkrijgbaar. WC-papier werd schaars.
En helaas was de expositie met werk van Fiona en mij ook niet meer toegankelijk voor publiek, omdat openbare gebouwen gesloten werden.

Het werd een spannende tijd. Trump sloot de grenzen en er werden steeds meer mensen ziek in de wereld. Het was de vraag of iedereen nog wel thuis kon komen. Daarbij kwam voor mij persoonlijk op de laatste dag het nare bericht dat het heel slecht ging met mijn vader. Hij was opgenomen in het ziekenhuis en was stervende. Gelukkig was ik nog op tijd in Nederland om afscheid van hem te nemen. De nacht erna stierf hij.

Ik wil Fiona hartelijk danken voor alles wat ze heeft gedaan om deze workshop te realiseren. Ook bedankt voor het organiseren van de expositie, zowel life als ook online. Zie de website.
Graham ook hartelijk dank voor al je hulp. En natuurlijk een speciaal bedankje voor Rhonda, die deze week mijn “zusje” was en mij in alles gesteund heeft.
En natuurlijk bedankt voor de moeite die jullie allemaal genomen hebben om helemaal naar Salt Spring Island te reizen, Mary, Allison and Allison, Beth and Beth, Sandra,Anne, Kathleen, Deb, Lisa, Michelle, JP, Mimmie, Cheryl, Louise, Pat and Pat, Flo, Florence, Sue, Maris, Janet and Silvana.

Ik kijk met groot plezier terug op deze 2 weken in Canada.
A happy bubble away from reality.

In Nederland is dezelfde 6-daagse workshop met Fiona en mij verzet naar eind augustus in verband met het Corona virus. En wordt gehouden van 18-23 August. Er zijn door het verzetten een paar plaatsen vrij gekomen. Je kunt je aanmelden via deze link.

Om u de beste ervaring te bieden op onze website, hebben we diverse cookies nodig. Lees meer >

Schrijf je in voor de nieuwsbrief